štvrtok 28. októbra 2010

Humanoidný robot

Video humanoidného robota s vcelku peknou mimikou:

pondelok 18. októbra 2010

Môžu si roboty vytvoriť vlastný jazyk?

"Can robots create their own language?" sa volá video, v ktorom Luc Steels rozpráva o vzniku zdieľaného lexikónu pre objekty vo svete, resp. mikrosvete, v ktorom žijú dva (vtelené) roboty.
Pomocou takzvaných jazykových hier: "hry na rozlišovanie" a "hry na hádanie" sa roboty naučia najprv rozlišovať objekty a potom o nic komunikovať s tým, že vznik spoločného lexikónu sa viaže na hru na hádanie, kde jeden agent druhému povie (jeho) pomenovanie pre objekt, na ktorý sa pozerá a druhý zas ukáže (akoby prstom) na objekt, ktorý podľa tohto pomenovania rozpoznal.

Testament vedca

Prečítajte si a zabavte sa: článok "Testament vedca" na blog.etrend.sk
mne to miestami pripadalo až ako "smiech cez slzy" vzhľadom na to, že tento list možno ani nezvnikol ako čistá fikcia či satira...

streda 6. októbra 2010

Čo sú farby?

Beau Lotto, zakladateľ Lottolabu, štúdia na pomedzí vedy a umenia, názorne ukazuje, že vnímanie farby je oveľa zložitejšie, než by sa mohlo zdať. Nezávisí totiž len od vlnovej dĺžky, ktorá dopadá našu sietnicu.

Video je dostupné so slovenskými titulkami.

utorok 5. októbra 2010

Hemisféry mozgu - pozor na zjednodušujúce vysvetlenia

Populárno-vedeckú literatúru zaplavujú články o tom, ako máme aktivovať svoju pravú hemisféru pre väčšiu kreativitu, zapájať ľavú hemisféru pre racionálne uvažovanie. Ako muži a ženy využívajú hemisféry odlišne.

Je pravda, že niektoré spôsoby myslenia súvisia s vyššou aktiváciou tej ktorej hemisféry, no väčšinu kognitívnych aktivít je ťažké fuknčne prisúdiť jednej alebo druhej.
Pekné zhrnutie ponúka magazín Discover.

Udalosti ako mozgová mŕtvica v jednej z hemisfér alebo chirurgické oddelenie hemisfér v prípade vážnej epilepsie naznačujú, že isté funkčné rozdelenie môžeme predpokladať.
U pacientov z oddelenými hemisférami (tzv. split-brain patients) nedochádza ku komunikácii medzi pravou a ľavou hemisférou. Vedie to k zaujímavým experimentálnym pozorovaniam a teóriám.

Zaujímavý je aj subjektívny popis zážitku neurovedkyne Jill Bolte Taylor, počas mŕtvice ľavej hemisféry, ktorú prekonala. Video je dostupné aj so slovenskými titulkami.

Na záver si môžete otestovať ako funguje práve váš corpus callosum, nervový "most", ktorý spája obe hemisféry.

Hypnóza - trik alebo reálny nástroj na skúmanie mysle?

Technika s pochybnou povesťou zahalená tajomstvom a opradená mýtami si nachádza cestu nielen do psychologických poradní ale aj do neurovedných laboratórií.

Počas hypnózy dovolíme podnetom preniknúť pod našu vedomú kontrolu samého seba a tak môžu vedci simulovať skúsenosti, ktoré normálne ľudia len tak nezažívajú ako sú napríklad halucinácie alebo strata kontroly nad vlastným telom.

Populárny článok v Guardian vám povie viac.

Jazyk a hudba - čo majú spoločné?

So zaujímavým výskumom prišla Diana Deutsch z Kalifornskej Univerzity. Špecializuje sa na vzťah reči a hudby, konkrétne na to, ako tonálne jazyky (napr. Čínština) súvisia s rozlišovaním tónov - s dokonalým sluchom. Tiež sa zaujímavo hrá so slučkami rečových fráz, ktoré sa v jej podaní stávajú hudbou.

Na jej stránke tiež nájdete veľa zaujímavých akustických ilúzií.

Vypočujte si fantastický rozhovor s ňou na Radiolabe.