streda 13. apríla 2011

Unikátny atlas ľudského mozgu

Americký vedci v Allen Institute for Brain Science doplnili nové údaje do svojho atlasu ľudského mozgu. Tento unikátny atlas, vyvíjaný viac ako 4 roky, odhaľuje viac ako 90 percentnú podobnosť mozgov medzi ľudmi a prináša detaily práce génov v celom mozgu s cieľom podporiť vedecký výskum mozgu a medicínske objavy.

„Až doteraz jednoducho neexistovala tak dokonalá mapa ľudského mozgu, s takou úrovňou detailov,“ uviedol šéf inštitútu Allan Jones, Ph.D. „Allenov atlas ľudského mozgu ponúka doposiaľ nepoznané pohľady na náš najzložitejší a najdôležitejší orgán. Vedci a lekári budú môcť vďaka informáciám, ako sú gény využívané v mozgu, lepšie chápať a objavovať liečbu na celé spektrum mozgových chorôb a porúch, od duševných chorôb, cez závislosti, až po Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu, sklerózu multiplex, autizmus a ďalšie,“ dodal.

Projekt atlasu ľudského mozgu za takmer 55 miliónov dolárov (skoro 38 miliónov eur), sponzorovaný spoluzakladateľom spoločnosti Microsoft Paulom Allenom, teraz obsahuje zanalyzované dáta pre dva kompletné mozgy.

Nazbierané a spracované údaje získané pomocou microarray, ISH, MRI, histológie a iných metód je možné nájsť na adrese www.brain-map.org.

Zdroj: Tlačová správa Allen Institute for Brain Science

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára